De 15-jarige Tharukshan uit Heerlen werd zowel op school als via sociale media zo gepest, dat hij dit weekend besloot een einde aan zijn leven te maken. Vooral pesten via sociale media is erg moeilijk aan te pakken, maar er zijn wel dingen die je als tiener en/of ouder kunt doen.

Bij Tharuksan bestond het cyberpesten volgens zijn zussen vooral uit anonieme accounts die foto's van hem plaatsten. "Als er één account verwijderd wordt, is er binnen tien minuten een nieuwe", zeggen zij tegen de Limburgse zender L1.

Strafbaar

Wat veel mensen niet weten, is dat cyberpesten strafbaar is. Je kunt daar dus aangifte van doen. Maar ook als je niet naar de politie wilt stappen, kun je wat doen. Zo kun je pesterijen melden bij het sociale medium waar het op plaatsvindt. En er zijn ook websites die directe lijntjes hebben met de juiste mensen bij bijvoorbeeld Facebook of Instagram, zegt Remco Pijpers van Kennisnet/ de website Mijn Kind Online.

Online hulp

Hij verwijst naar meldknop.nl, een site die ondersteund wordt door de politie en waarop je ook tips kunt krijgen voor het type pesten of internetprobleem waar jij mee te maken hebt, en helpwanted.nl. Op die sites kunnen kinderen ook terecht als ze niet willen dat hun ouders weten dat ze gepest worden.
Zelf ingrijpen, bijvoorbeeld door te reageren op vervelende opmerkingen over je kind, kun je volgens Pijpers beter niet doen. "Dat is olie op het vuur gooien. Hoe moeilijk het ook is, doe het niet."

Tips van Meldknop.nl voor kinderen die op sociale media worden gepest:

  • Blokkeer of weiger de pester
  • Praat met de pester, misschien weet hij of zij niet wat zijn gedrag met jou doet
  • Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon
  • Reageer niet op pestberichten
  • Bewaar alle vervelende berichten als bewijs voor bijvoorbeeld een meldpunt of de politie (maak screenshots)
  • Meld het pesten bij het sociale medium waar het plaatsvindt (Facebook, Instagram, Snapchat,...)
  • Praat met je kind

Maar hoe weet je of je kind gepest wordt?

Vorig jaar spraken wij met Christa van Diepen, aandachtsfunctionaris pesten bij de GGD. Zij adviseert om er zelf bij je kind naar te vragen. "Kinderen willen vaak laten zien dat het goed met ze gaat, zodat ouders positief naar ze kijken. Ze kunnen zich dus soms heel groot houden."
Zegt een kind niets? Dan zijn er ook signalen die je kunt opvangen. Slechtere cijfers op school bijvoorbeeld, of dat je kind stil en teruggetrokken wordt en niet meer wordt uitgenodigd op feestjes. "Maar als je kind zich goed ontwikkelt en lekker in zijn vel zit, hoef je je als ouder meestal geen zorgen te maken."

BRON: RTL nieuws