Open Source Internet Training

Internet is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Nagenoeg iedereen maakt gebruikt van dit medium om verschillende redenen. Men zoekt wat op Google of zit op één van de socials. Bij het bezoeken van internet laat men ‘digitale sporen’ na die traceerbaar zijn. Bij de OSINT training leert u in 2 dagen om uit deze “open bronnen” informatie te verkrijgen. Dit kan allerlei informatie zijn. Met de juiste kennis vindt u bijvoorbeeld bedrijfsinformatie, maar ook bijvoorbeeld over personen. Voor u kan het interessant zijn om te controleren met wie u zaken gaat doen of dat u de juiste kandidaat hebt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zeker voor overheden is deze training interessant bij het opsporen van fraude omdat bij een “open bronnen” veel informatie is te traceren omdat men in veel gevallen immers (onbedoeld) sporen achter. Tijdens deze training leert u op een efficiënte manier deze sporen te traceren en te onderzoeken. U leert om relevante informatie te verkrijgen uit open bronnen zoals databanken, registers, online communities en social media.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

 • Medewerkers die werkzaam zijn bij onder andere banken, verzekeringsmaatschappijen etc. en die meer informatie willen over een cliënt of nieuwe opdrachtgever
 • Medewerkers van overheidsinstellingen die, vanuit hun functie, het internet gebruiken om relevante informatie te verkrijgen
 • Professionals die werkzaam zijn in het onderwijs om 'slim en snel' te kunnen scannen wat hun leerlingen op het internet en/of sociale media doen, maar ook om leerlingen te ondersteunen als zij vragen hebben over het internet.

Doel

Na de training bent u in staat om, binnen de geldende juridische kaders, te zoeken naar informatie op het internet.

Inhoud

Deze opleiding bestaat onder andere uit onderstaande thema's:

 1. Zien zonder gezien te worden.
 2. Wat zijn "open bronnen"
 3. Social Media.
 4. Als er sprake is van een crisis, hoe pak je dit digitaal aan?
 5. Hoe kun je internet monitoren?
 6. Leren gestructureerd te zoeken op internet met behulp van stroomschema’s.
 7. Leren analyseren van een website.
 8. Uitleg over de privacy wetgeving en juridische kaders voor het geval dat u 'verdachte informatie' tegenkomt op internet en u wilt deze veilig stellen.
 9. Uitleg over software die uw zoektocht op internet ondersteunen, zoals website trackers, anonymizers en gebruik maken van een virtuele browser.
 10. Bewustwording. Het onderkennen van de risico’s en het inschatten van (online) gevaren, zo nodig preventieve maatregelen nemen.
 11. Samen naar antwoorden zoeken op de vraag: "wel of niet met uw eigen (persoonlijke) gegevens op internet?"
 12. Casuïstiek Online community, marktplaats, bedreigingen, zoals cyberpesten, sexting en sextortion.

Aantal deelnemers

Maximaal 12 personen.

Docent

Deze opleiding wordt verzorgd door een digitaal specialist die de afgelopen jaren veel personen - onder andere werkzaam in de banken- en/of verzekeringswereld of werkzaam als opsporingsambtenaar bij bijzondere diensten - heeft opgeleid en kan worden gezien als een expert op dit thema.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.