Gameverslaving

Gamen is één van de meest populaire bezigheden onder jongeren, zowel bij jongens als bij meisjes. In sommige gevallen spelen ze het spel "offline", maar steeds vaker gamen ze 'online' met anderen.
Voor de ouders/opvoeders is dit een relatief onbekend fenomeen en zij vragen zich terecht af of het gamegedrag van hun kind nog onder het ‘normale’ valt of dat er toch echt een probleem aan het ontstaan is. Een jongere is verslaafd aan gamen als zijn of haar leven draait om gamen en hij of zij niet met gamen kan stoppen of minderen.

Waarom gamen jongeren?

Jongeren, met name pubers, gamen steeds vaker en steeds langer. Waarom? In veel games is alles veel heftiger en sneller dan in het echte leven. Jongeren zitten in een bepaalde fase van het leven waarbij ze op zoek zijn naar spanning en sensatie. Dat maak gamen dan ook erg aantrekkelijk voor hen.

Veel games spelen worden tegenwoordig online gespeeld in zogenaamde community's. Vaak zijn dit vrienden, maar dit kunnen ook totaal onbekenden zijn. Jongeren zien medespelers gewoon als 'vrienden'. Ze hoeven zich dan dus niet alleen te voelen.

Games zijn opgebouwd uit 'levels' en voor elke gamer is het belangrijk om vooruit te komen, met andere woorden naar een hoger level. Deze drang kan op zich al verslavend zijn, immers men wil 'winnen' en nieuwe levels verdienen.

Gameverslaving

Gameverslaving kun je herkennen aan het dwangmatig spelen van een computerspel, met andere woorden met moet (blijven) gamen.
Het spelen om steeds beter te worden of verder te komen kan dan een obsessie worden.
In nagenoeg alle gevallen betreffen dit games die online met anderen worden gespeeld.  Het betreffen vooral games met een open einde. Je "moet" terugkomen om door te spelen en dat is verslavend.

Credits

Bij veel games is het mogelijk om met 'credits' verder te komen. Deze moeten wel gekocht worden met "echt geld", in veel gevallen digitaal met een bankpas of creditcard. Zo kan een gameverslaving ook leiden tot een gokverslaving.

Oorzaken

Een mogelijke gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is er sprake van een bepaalde negatieve gebeurtenis uit het verleden, denk bijvoorbeeld aan zoals pesten, maar ook een scheiding, ziekte o.i.d. binnen het gezin kan een trauma hebben veroorzaakt dat heeft geleid tot overmatig gamegedrag.
In veel gevallen is het 'vluchtgedrag' uit het gewone leven omdat zij zich ongelukkig voelen.

Tijdens een bijeenkomst gaf een jongere aan:

Tijdens het gamen voel ik met vrij, ik voel me veilig en word weer gelukkig.

Het is essentieel om hier aandacht aan te besteden. Als jongeren 'vluchten' in gamen omdat ze ongelukkig zijn spreek er dan over of zoek professionele hulp. Voor hun gevoel vinden zij het leven moeilijk en in sommige gevallen komen ze tot de conclusie dat ze het leven niet aan kunnen en uiteindelijk besluiten uit het leven te stappen.

Signalen

Onderstaand een limitatieve opsomming van mogelijke signalen. Er kunnen er meer zijn, maar ook als bij een jongere deze kenmerken aanwezig zijn, wil het niet zeggen dat hij game verslaafd is.

 • Jongeren wil juist meer gamen in plaats van minder
 • Schoolresultaten gaan achteruit
 • Vriendschappen worden verbroken, de jongere raakt in een sociaal isolement
 • Gemaakte afspraken worden niet nagekomen
 • Zelfbeeld wordt minder
 • Oververmoeidheid door een gebrek aan slaap
 • Agressieve reacties als de jongere wordt aangesproken op zijn/haar gedrag
 • Lichamelijke verwaarlozing
 • Overmatig gebruik van energiedrankjes om maar wakker te kunnen blijven.
 • Mogelijk gebruik van drugs die je scherp en alert houden
 • Crimineel gedrag, zoals stelen. Met de 'opbrengst' kan men weer credits kopen

Waar gameverslaving toe kan leiden

Jongeren gaan op steeds jongere leeftijd gamen. Ze willen ook graag 'winnen'. Bij bepaalde games, zoals Fortnite, wil men net zo ver komen als 'medespelers' vaak medeleerlingen op school. Als je niet verder kan komen is één van de opties om credits te kopen. Als 10 jarige heb je daar geen geld voor en maak je soms verkeerde keuzes zoals blijkt uit bijgaand filmpje.

Crimineel gedrag ligt op de loer, de creditcard van je ouders gebruiken, winkeldiefstallen of je in chatrooms laten verleiden door 'groomers' die jou credits geven, mits ...................

BRON: Telegraaf/Youtube